Teamlid
Leestijd: 7 min.

“Zo fijn dat je iets kunt leveren waar mensen binnen de organisatie écht blij van worden!”


Harold van de Kamp is sinds 2011 bij e-office in dienst in de rollen van Business Consultant, Solution Architect en teamlead rondom Modern Work, Employee Experience & Security. In zijn projecten bedenkt hij oplossingen voor klanten, waarbij de mens altijd centraal staat. Tijdens twee recente projecten hield Harold zich bezig met urgente, globale vraagstukken: burn-out preventie en het verhogen van online veiligheid. In deze projectcase vertelt hij hierover. “Zo fijn dat je iets kunt leveren waar mensen binnen de organisatie écht blij van worden!”

“Sinds mijn jonge jaren wil ik continu ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt. Hoe bedrijven opereren en wij als mensen hierbinnen manoeuvreren heb ik altijd al interessant gevonden. Deze interesse gecombineerd met mijn fascinatie voor de mogelijkheden van IT, hebben ervoor gezorgd dat ik mij heel graag verdiep in het verbinden van mens, organisatie en techniek.”

In 2011 zagen organisaties IT nog als een losstaand verplicht onderdeel en hadden ze hun infrastructuur ergens weggestopt in de bezemkast. Harold: “En dit terwijl ik er juist van overtuigd was dat het inzetten van IT voor een strategisch concurrentievoordeel kon zorgen voor veel organisaties. Ik wilde de beste oplossingen bedenken door wereldwijde kennis gezamenlijk in te zetten. Hierdoor verplaatste mijn focus zich naar de potentie van de Cloud. Ten slotte was ik helemaal klaar met IT-projecten waar mensen eerder moedeloos van werden dan blij. Ik wilde werkbare, eenvoudige, schaalbare oplossingen voor bedrijven. Oplossingen die hun werk uit handen namen en resulteerden in écht blije mensen.”

1 + 1 = 2

Het is niet gek dat Harold in dat jaar e-office op zijn pad tegenkwam. “Ondanks dat de Cloud voor organisaties én e-office zelf nog in de kinderschoenen stond, was het een onderdeel waar e office in wilde investeren. En ze zagen voor mij een prominente rol. Tijdens mijn kennismaking kwam dan ook de vraag of ik e-office op de kaart wilde zetten als partij die organisatieproblemen óók kan aanpakken door de inzet van Cloud-oplossingen. Niet door middel van detachering, maar via projecten waarbij de mens centraal staat. Waar we relaties opbouwen met klanten en succes bovenaan staat. Die uitdaging leek mij supergaaf! Iets waar ik mijn bestaande kennis goed in kwijt kon, gecombineerd met een grote onbekende ontwikkelende wereld om me in stuk te bijten.”

Het bleek een wereld waarin het denken in silo’s van systemen niet meer aan de orde was. Geen separaat e-mailsysteem, documentopslagsysteem en database, maar veel meer denken in totaaloplossingen, scenario’s en een platformgedachte. Geen afzonderlijke SharePoint-omgeving, maar één geïntegreerde Microsoft 365 omgeving, waar communicatie en samenwerken tussen medewerkers en externe personen de normaalste zaak van de wereld is.

Hybride werken

En nu is deze werkomgeving sinds het thuiswerkadvies van maart 2020 letterlijk niet meer weg te denken uit onze huiskamer. Sinds dat moment kan vrijwel iedere organisatie op afstand werken. We hebben namelijk toegang tot een breed scala aan ICT-middelen, kunnen tijd- en plaatsongebonden bij onze werkbestanden en we vergaderen er tegelijkertijd op los.

Maar Harold maakt zich ook zorgen: “Ondanks dat dit alles fantastisch lijkt, hebben we de juiste werkbalans totaal nog niet te pakken. Hybride werken kent namelijk een paradox. Zo wil 73% van de medewerkers dat werken op afstand mogelijk blijft, terwijl 67% van de medewerkers meer samen wil werken met anderen. Ook zien we de lijn tussen werk en privé vervagen, omdat we altijd aan staan. Altijd verbonden zijn en een enorme hoeveelheid informatie per dag te verwerken hebben. En juist daar zit voor mij een enorme uitdaging! De uitdagingen die hybride werken met zich meebrengen zo goed mogelijk oplossen, daar krijg ik energie van.”

Put people first met de hulp van IT!

Mensen op de eerste plek, dat is voor Harold een belangrijk uitgangspunt: “De beleving van de medewerker moet serieus genomen worden. Ik vind het belangrijk dat mensen plezier hebben in hun werk én nuttig bezig kunnen zijn. Juist daarom richt ik mij de laatste jaren op het verbeteren van de productiviteit en het welzijn van de medewerkers. Ik ben ervan overtuigd dat dit onderwerp, genaamd Employee Experience, de volgende revolutie in IT wordt. En ik maak me er dan graag hard voor dat mensen nu écht blij worden van hoe innovatie hun werk- en privéleven in dit nieuwe normaal gaat ondersteunen. Hierbij is in mijn werk de inzet van Microsoft Viva een groot onderdeel. Microsoft Viva levert een aantal modules gericht op productiviteit- en welzijnsverbetering als apps binnen Microsoft Teams.”

Veiligheid

Het tweede onderwerp waar de mens 100% voor verandering kan zorgen, is voor Harold online beveiliging. We zien namelijk een wereld waarin organisaties aangevallen en volledig lamgelegd worden door ransomware aanvallen. Waar veelvuldig gegevens op straat terecht komen en privacy geschaad wordt. Harold: “De Cloud heeft voor mij veel prachtige voordelen, maar doorlopende aandacht voor beveiliging is hierbij ook essentieel. Zodat de schaduwzijde ervan niet de overhand krijgt.

Ondanks dat Microsoft 365 standaard een sterk technisch fundament heeft en ik dit graag bij klanten inzet, zijn de organisatie en techniek hierbij minstens net zo belangrijk. Security, Compliance, Identity, Privacy en Governance zijn allemaal onderwerpen die raakvlakken hebben met onze nieuwe samenwerkingsvormen. Maar ook hier zal je in mijn ogen enkel door een mensgerichte mindset tot het gewenste, veiligere resultaat kunnen komen.

Kortom, we moeten naast aandacht voor de voordelen van de Cloud óók mensen beschermen voor de kans op een burn-out. Én we moeten de Cloud-gebaseerde werkomgeving veilig houden. Ik vind het te gek dat ik me dagelijks met deze vraagstukken kan bezighouden. Ik vind het gaaf dat ik samen met een groep waardevolle collega’s en met medewerkers bij klanten hiermee aan de slag kan. Daarnaast vind ik het prettig dat e-office me de ruimte geeft om te groeien. En omdat beide onderwerpen óók enorm groeien en anderen hier ook interesse voor hebben, leid ik graag collega’s op en stuur ik Microsoft Viva- en Security-teams hierin aan.”

Wil jij net als Harold ook oplossingen bedenken waar mensen binnen de organisatie écht blij van worden? We zoeken nog nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures, reageer en we maken graag kennis met je.

Andere projecten
Ander project afbeelding

Jamal Gomez

SharePoint Developer

"Wat zo fijn is aan werken bij e-office, is de rugdekking die je van je collega’s krijgt”

Ander project afbeelding

Jorne van de Kraats

Business Consultant

"Wat zo fijn is aan werken bij e-office, is de rugdekking die je van je collega’s krijgt”